Nytt nummer ute nu!

Andra numret för 2021 är nu ute och temat är Blå odling. De flesta är överens. Vi måste odla mer sjömat för att kunna tillgodose en växande population med högvärdigt protein och livsnödvändiga omega-3 fettsyror. Den fisk vi äter mest av i Sverige är norsk odlad lax och genom åren har diskussionerna varit många huruvida den norska laxen är en bra produkt med jämn kvalité som bidrar till viktiga näringsämnen eller om problemen överväger. Innehåller laxen antibiotika? Hur är det med tungmetaller i den odlade laxen? Och finns det en risk att vi får i oss pesticider via fodret som idag till största delen består av vegetabilier. På sidan 6 kan du läsa den oberoende rapport som RISE tagit fram. Du kan också läsa ett reportage om “Rysk kaviar” från Småland på sidan 16.

I förra numret startade vi upp en serie kring livsmedelshygien. I detta nummer hittar du del 2 som i detta nummer berör handhygien och plasthandskar. Vilket material skall de egentligen vara i för att få användas i fiskdisken? Sist men inte minst lär Niklas Steinwall oss mer om rieslingdruvan och om trendiga suröl. Det och mycket mer kan du läsa om i detta numret av Svensk Fisknäring. Har du inte fått ett tryckt nummer och önskar ett är du välkommen att höra av dig till Sjömatsfrämjandet.