Nytt nummer ute nu!

Femte och sista numret för i år är nu ute och temat är Offentliga måltider. Vi tittar närmare på fiskens roll i storköken. Vår svenska skollunch är världsunik! Som ett av tre länder erbjuder vi fri skollunch till alla elever i grundskolan. Dessutom har vi i Sverige krav på att lunchen dessutom skall vara näringsriktig. Läs mer om fiskens roll i skollunchen på sidan 15. Vi hälsar också på i Tångvallaskolan där både skolan och köksmästare Stefan Ek vann pris i White Guide junior för bästa skolkök och bästa skolkock, inspirerande och underbart. Gemensamt för de offentliga köken är att allt skall upphandlas ett komplext och tidskrävande arbete. Hur det går till kan du läsa mer om på sidan 6-7. Du kan också läsa om havskräftans och räkans klimatpåverkan. Är de klimatbovar? Vi pratar med Friederike Ziegler som nyligen lanserat en forskningsrapport på området. Sist men inte minst tipsar Niklas Steinwall om goda nyårsbubblor. Det och mycket mer kan du läsa om i detta numret av Svensk Fisknäring. Har du inte fått ett tryckt nummer och önskar ett är du välkommen att höra av dig till Sjömatsfrämjandet.