Nytt nummer ute nu!

Tredje numret för 2021 är nu ute och temat är Global sjömat. Vad importerar vi och varifrån kommer det? Hur kan vi bli mer självförsörjande? Länge har utvecklingen gått i en riktning där vi i Sverige har slutat att producera produkter och mat för att istället köpa från andra länder. För det mesta handlar det om ekonomi. Vi jagar länder med låga löner och billig produktion. Det systemet kan fungera så länge det är etiskt hållbart och så länge det inte finns konflikter mellan länder – eller pandemier – eller lastfartyg som går på grund i Suezkanalen. Kontrollen av viktiga varor har hamnat i andras händer. På sidan 20 kan du läsa om hur vi blir mer självförsörjande. Du kan också hitta en ny del av Livsmedelshygien på sidan 26 och på sidan 12 kan du läsa om Tre kvinnliga yrkesfiskare. Sist men inte minst lär Niklas Steinwall oss mer om Alvarhino och Albarino. Det och mycket mer kan du läsa om i detta numret av Svensk Fisknäring. Har du inte fått ett tryckt nummer och önskar ett är du välkommen att höra av dig till Sjömatsfrämjandet.