Det är tidig morgon, endast någon enstaka bil kör förbi på Oscarsleden utanför Göteborgs Fiskhamn. Men när man svänger in på området sjuder det av liv. Hela natten har fisk levererats av olika lastbilar från våra hamnar längst kusten. Fiskbilar, truckar och lastbilar kör omkring, parkerar, lastas av och på. Klockan är 6.00 och det börjar strömma till med grossister och fiskhandlare som är på väg in till fiskauktionen. Utanför doftar det av nystekt bacon och ett trevligt sorl hörs från ”Korvkiosken” där morgonpigga kan få sig en kopp kaffe och något ätbart. 6.30 ringer det i auktionsklockan och man hör en av auktionsförrättarna ropa Räääka! Nu börjar auktionen.

Inne i auktionshallarna pågår tre auktioner samtidigt. Fisken och skaldjuren auktioneras ut i samma ordning varje dag. Först räka, havskräfta och fisk från havet. Sen ropas det ut för insjöfisk, makrill, rödtunga och hummer.

Till Göteborgs Fiskauktion kommer fisk från hela landet men också från Norge och Danmark. Det är upp till varje enskild fiskare att bestämma var han eller hon vill sälja sin fisk. Den som köper fisk på auktionen är fiskhandlare eller grossist och måste vara registrerad som köpare hos auktionen.

Varje fiskares fisk auktioneras ut separat så att den aktuelle fiskaren får betalt för just sin fisk. Auktionsutroparen har koll på de aktuella priserna och ropar ut ett utgångsbud. Det blinkas, vinkas, lyfts på ögonbryn och ropas för att visa att man vill buda på de aktuella lådorna. Det är många gånger ett spännande förlopp som inte alltid är lätt att hänga med i. Den som får högsta bud väljer hur många av de utauktionerade lådorna hen vill köpa och därefter går auktionen vidare på resterande lådor. De köpta lådorna markeras med en lapp med företagets namn så att man lätt kan samla ihop sina lådor när man är nöjd. När köparen är klar med sina inköp för dagen får han med sig en följesedel där han kan stämma av den fisk han köpt. När auktionerna är klara töms successivt auktionshallen på fisk och skaldjur. Därefter städas hallarna ur ordentligt och förbereds för att kunna ta emot både pallar med fisk som skall skickas ut i landet men också nya lådor fisk som skall säljas nästkommande dag. Under natten finns alltid personal på plats som hjälper till när båtarna och lastbilarna anländer. Fisken ställs i rader, båt för båt och markeras med information från fiskaren. När klockan är 6.00 är auktionen åter redo för en ny dag.